Hər gün yediyimiz bu 3 qida bağırsaq xərçəngi yaradır
Qazlı içkilər, penye və kolbasa zərəri riskini artırır. Uşaqlar, böyüklər və kişilər şirniyyat, qazlı içkilər və kolbasa istehlakını mümkün qədər məhdudlaşdırmalıdırlar. Mediaxeberleri.Az Medicina.az-a daxil olan xəbər verir ki, amerikalı tədqiqatçıların son araşdırmasına görə, peçenye və ekler, qazlı içkilər, kolbasa, salami və müxtəlif növ şirniyyatlar kişilərdə təsiri riskini artırır. Qeyd olunub ki, bunlar ultra emal edilmiş qidalardır, bu əlavələrə əlavə olaraq hazır şorbalar, şirin və duzlu qəlyanaltılar da daxildir. Amerikalı tədqiqatçılar təxminən 46 min kişi və təxminən 160 min qadını əhatə edən uzunmüddətli araşdırmanın məlumatlarını araşdırdılar. Tədqiqat nəticəsində 28 il ərzində izlənilib və bu dövrdə onların arasında 3216 sıx sıx şişi halı müəyyən edilib. Bostondakı Tufts Universitetinin tədqiqatçıları ilə bağlı araşdırmalar hər dörd il ərzində bir doldurduqları anketlərdən istifadə edilə bilən qiymətləndirmələrdir. 29% daha yüksəkdir. Qadınlar arasında belə bir əlaqə tapılmadı. Lakin tədqiqatçılar ultra emal olunmuş qidaların alt qruplarını araşdırmaqda, ən çox emal edilmiş qidalar istehlak edənlərin yoğun tərkibindəki zərərinə tutulma riskinin ən az yeyənlərə təsiri 17% daha yüksək dərəcədə aşkar edilmişdir.






















