Məktəb bufetlərinin həkim reseptləri ilə əvəzlənən menyusu
Məktəb yaşlı uşaqların sağlam qidalanması hələ də gündəmdə olan mövzulardan biridir. Hazır qida sənayesinin nişasta əsaslı şəkərli məhsulların satışının qarşısını almaq mümkün deyil. Uşaqlarda piylənmə və xroniki xəstəliklərin artmasının qarşısını almaq lazımdır. Mediaxeberleri.Az “Haber Global”a istinadən xəbər verir ki, Türkiyədəki məktəb yeməkxanalarında Səhiyyə, Təhsil, Kənd Təsərrüfatı və Meşə Təsərrüfatı nazirliklərinin 2019-cu ilin iyun ayında imzaladığı protokol çərçivəsində bütün növ şokolad, vafli, bütün növ konfet və konfetlər, jele konfetlər, bərk konfetlər, yumşaq konfetlər, içlikli və doldurulmamış, üzlüklü, draje, bütün lolipopların satışının qadağan edilməsi qərara alınıb. Təqdimat çərçivəsində qaymaqlı, şokoladlı, jele, tort və xəmir məmulatlarının, pasta məmulatlarının, şərbətli desertlərin, tərkibində dadlandırıcı olan qida və içkilərin satışının dayandırılması qərara alınıb. Lakin 4 ildir həyata keçirilməyən tənzimləmənin nə vaxt start götürəcəyi məlum olmasa da, prosesə ən böyük reaksiya Türkiyə Böyrək Vəqfinin sədri Timur Erkdən gəlib. T.Erk bildirib ki, müraciət üç dəfə təxirə salınıb: “Çünki hazır qida sənayesi və yeməkxanalar bu qaydanı heç saydı. Yeni tədris ilində “Məktəb qidası loqosu” tətbiq olunsaydı, tərkibində 1,5 qramdan çox duz, 22,5 qramdan çox şəkər, 0,3 qramdan çox trans yağ olan məhsullar yeməkxanalarda satılmasının qarşısı alınmış olardı. Uşaqların yeməkxanalarda satılan işlənmiş və hazır qidalardan uzaq durması lazımdır”. İl artdıqca ciddi sağlamlıq problemlərinin səbəbi artır. Türkiyədə 3 milyondan çox obez insan var. Onlardan 1,8 milyondan çoxu 0-18 yaş aralığındadır. Ən böyük səbəb isə nişasta əsaslı şəkər istehlaklı qidalardır. Səhiyyə Nazirliyinin araşdırmasına görə, Türkiyədə hər 100 kişidən 20,5-i, hər 100 qadından 41-i obezdir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesabatına görə, türklərin yüzdə 32,1-i bədən kütləsi indeksinə görə piylənmə kateqoriyasındadır. Piylənmə sizi təkcə kökəltmir, həm də şəkərli diabet, hipertoniya, xolesterol pozğunluqları, ürək-damar xəstəlikləri, qaraciyər yağlanması, həzm problemləri və depressiv xəstəliklərə səbəb olur.